Drugi KGastro festival

Još jednom je Kragujevac, makar na tri dana, bio evropski centar kulinarstva. Drugi Kgastro festival učinio je Kragujevac mesto gde su se okupili najbolji evropski i srpski kulinari, u želji da prenesu svoje znanje ali i budu sudije na Drugom Internacionalnom kulinarskom kupu, jednom od najvažnijih takmičenja za mlade kuvare u Srbiji.

 

Puna hala Šumadija sajma, štandovi sa izloženom hranom i pićem, promocija čeških piva i Doncafe kafe, a u centralnom delu, mobilne Horeca kuhinje, spremne za takmičenje mladih kuvara. Budući šefovi kuhinja velikih restorana spremni, oko njih sudije iz Rusije, Norveške, Velike Britanije, Hrvatske, Bugarske, Letonije… Velika je nagrada za pobednike, usavršavanje u inostranim edukativnim centrima i restoranima. Najbolji kulinari prošlogodišnjeg takmičenja usavršavali su se u prestižnoj „Le Cordon Bleu“ školi.

Nije samo takmičenje mladih kulinara ono što smo mogli videti na ovom festivalu, bilo je tu i stručnih seminara, radionica i predavanja koje su vodili svetski stručnjaci iz oblasti gastronomije iz Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Japana. U više kuhinja posetioci su uživo mogli da prate prezentacije različitih stilova i najmodernijih trendova trenutno u svetu.

Tu su i predstavnici Turističke organizacije, štandovi najvećih brendova prehrambene industrije, prezentacija najnovijih proizvoda Horeca brendova, kao i promocije proizvoda iz zemalja iz regiona. Kao i prošle godine, festival je bio i humanitarnog karaktera, naime, održala se akcija „Kuvari za bebe“.

Ono što je posebno bilo zanimljivo posetiocima, to je takmičenje kragujevačkih restorana. Bilo je izuzetno neizvesno, Tapas bar je za jedan poen bio bolji od restorana Car. A pobednica Drugog kulinarskog kupa je Teodora Kosorić, ona je ponela laskavu titulu Najbolji mladi kuvar, koja je sa svojim nacionalnim jelom, jagnjećim kotletom, bila najbolja među takmičarima.

Organizacija prošlogodišnjeg festivala bila je besprekorna pa je bilo teško dostići taj nivo i ove godine. Međutim, iako se moglo primetiti da je festival za nijansu slabije posećen, organizacija je i ove godine bila na vrhunskom nivou. Čestitke su usledile, svi posetioci iz inostranstva nose pozitivne utiske kao i želju da se i sledeće godine vrate i druže sa gostoprimljivim Kragujevčanima.

 

 

 

Ostavite komentar