Istorija balkanskog delikatesa – čiji je ajvar?

“Pita Muja Sulju: Šta je bolje, ajfon ili ajped? Misli Sulja, pa reče: Ma, meni je ajvar zakon!”

Mnogi kažu za ajvar da je tegla letnjeg ukusa koju treba jesti tokom zimskih meseci. Dosta puta ste verovatno pročitali ili naišli na debatu oko toga čiji je. Srbi i Makedonci se na ovu temu najviše rapravljaju ili nam se pak tako čini s’ obzirom da smo jezički bliži njima nego Bugarima i Turcima.

Brojni izvori govore o tome da je ajvar ipak srpskog porekla, iako mu ime potiče iz turskog jezika I znači kavijar (havyar). Ali nažalost, ajvar se ne može zaštiti patentom kao svesrpski proizvod, već se mogu zaštititi ajvari isključivo sa užih geografskih podrucja. I upravo to su učinili povrtari sa juga Srbije, okupljeni oko udruženja “Leskovački ajvar”. Namera im je bila da celokupni proizvodni proces bude organizovan i kontrolisan u skladu sa evropskim i svetskim standardima. Tako da sa tim pada u vodu čuveni mit o tome kako su nam Slovenci preoteli “jedini autohtoni srpski proizvod”.

Kako srpska emigracija, I u najudaljenije kutke sveta poslednijh godina, doživljava svoj vrhunac, tako raste I interesovanje stranaca za “srpski kavijar”. Nije neobično da kada naletite na stranca I opisujete mu Srbiju, prvo što vas upita bude:”Znaš li da spremaš ajvar?”

Proizvodnja ajvara u svetu i distribucija je u naglom porastu. Time se mogu pridodati racionalni ekonomski razlozi, ali I oni drugi, nostalgični. S toga ne čudi sto je i naš proslavljeni košarkaš i NBA zvezda Marko Jarić, upravo u ovu delatnost rešio da uloži deo svog bogatstva.

ajvar

Postoji dosta mitova i legendi, pa čak i humorističnih pesama o ajvaru. Toliko, da u pomenutom Leskovcu, ništa neobično nije ni da se pomoću ajvara izjavljuje ljubav uz rečenicu “ Aj var ju “.

Ostavite komentar