Kafana “Šest topola” Kragujevac

To zdanje na uglu Knez Mihailove i Tome Vučića, poznato kao kafana „Šest topola“, podigao je 1937. godine Mihajlo Pantović. Ime je dobila po topolama koje su na tom mestu postojale pre podizanja kafane.
Mihajlo Pantović doselio se u Kragujevac iz sela Pretoka gde je i rođen u uglednoj seljačkoj porodici (brat od strica mu je Tadija Pantović). Njegov otac Tihomir imao je još dva sina, Jovana i MIilorada. U periodu između dva rata preseljava se Mihajlo u Kragujevac i podiže spratnu građevinu u kojoj je radila kafana „Šest topola“.

 

kafana-sest-topola-kragujevac
Kafana “Šest topola”

 

Na samoj zgradi se može pročitati da je radila od 1937. godine. Prema jednom sećanju „od pića se točilo: isključivo domaća rakija(hladna, meka šljivovica u jesen, i ljuta šljivovica u jesen, zimi vruća klekovača koja je bila nešto skuplja) obično u čokanjima. Vino se nalivalo u litrenjak i polulitrenjak, pivo u krigle iz drvenih buradi(retko u flašama) pomoću dugačkih mesinganih pumpica. Pivo se točilo i u bokali i nosilo kući. I tada su, kao i sada, prigovarali kafidžijama zbog velike „kragne“ u čaši“.
Bila je to kafana koja je dobro radila jer su je posećivali radnici Vojnotehničkog zavoda, stanovnici toga kraja i gružanski seljaci koji su na pijac u Kragujevac donosili svoje proizvode na prodaju.
U ovoj kafani služila se dobra turska kafa u mesinganim džezvicama sa čašom vode i kockom šećera. Posle rata i nacionalizacije kafane Mihajlo se preseljava u Vrnjačku banju gde je i umro.

 

Odlomak iz knjige “Kafane starog Kragujevca” od Boriše Radovanovića

 

 

Ostavite komentar