Kako je nastala pica?

Svi znamo koji su sastojci neophodni kako bi pica imala tako sočan ukus, međutim, da li ste se ikada zapitali kako je ona zapravo nastala?
Ono što je sasvim sigurno jeste da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta je prava istina. Međutim, mnogi veruju da pica nije nastala u Italiji, iako se toj zemlji uvek pripisivalo njeno striktno „vlasništvo“.
pica
Veruje se da je prva pica nastala na području Mediterana, gde su mnogi narodi poput Grka, Rimljana i Egipćana imali običaj da jedu tanko pečeno testo, na koje su stavljali ulje, beli luk i začine.
Sirotinjska hrana

U Italiji su lokalni pekari to tanko razvijeno jednostavno testo koristili prvenstveno kako bi proveravali temperaturu svojih pećnica. Kako testo ne bi bacali, delili su ga sirotinjskom stanovništvu koje je na njega stavljalo ostatke ručka, uglavnom povrće i začine. Zato se smatra da je pica zapravo bila jelo nižeg sloja stanovništva.
I tako je nastala Margarita…

Najpoznatija vrsta, Margarita je nastala u Napulju u 19. veku, kada je lokalni pekar bio zadužen za pripremu trpeze u svrhu posete kraljevske lože. Kako se veruje, kralj Umberto i njegova pratilja Margarita su obilazili lokalno područje. Kako bi ih impresionirao i pokazao svoj patriotski duh, odlučio je da tanko pečeno testo obogati hranom koja će najbolje predstavljati boje Italije: paradajz, beli sir i bosiljak. Kraljevski par je bio impresioniran kada se to pročulo.

Danas, gotovo da i ne postoji tačan broj varijacija, no sa sigurnošću se može tvrditi da je bilo koji oblik ukusan i unikatan na sebi svojstven način i da rado pronalazi put do svačije trpeze.

Ostavite komentar