Ljuta hrana

ljuta hrana

Jeste li znali da su se začini koristili još pre 6000 godina? Kristofer Kolumbo je prvi koji je otkrio paprike čili, kada je otkrio Ameriku 1493. godine. A samo se u Meksiku uzgaja oko 140 vrsta čili paprike.

Postoji i skala koja meri ljutinu paprika, to je Skovilova skala (SHU). Radi poređenja, Halapenos, čili paprika iz Španije, je ljuta od 5000 do 7000 SHU. Tobasko od 30,000 do 50,000. A Habanero paprika, za koju se dugo smatralo da je najljuća na svetu, dostiže do 300,000. Međutim, Trinidad Scorpion Butch T, koja trenutno drži svetski record, ima 1,463,700 SHU. Deo paprike koji se nalazi odmah ispod drške ljući je i do 16 puta od ostatka paprike. Ljute paprike vam mogu pomoći da izgubite na težini jer mogu suzbiti želju za masnom hranom i slatkišima. Kada se unese u telo, kapsacin, materija koja se nalazi paprikama, povećava i temperature tela ali i ubrzava metabolizam. Iako postoji mišljenje da česta upotreba začinjene hrane može izazvati čir u stomaku, istina je potpuno drugačija. Naime, unošenje začinjene hrane u organizam izaziva svaranje mukoze, koja štiti organizam od pojave čireva.

Najbolji način da ugasite vatru u ustima izazvanu ljutom paprikom je konzumiranje jogurta ili hladnog mleka. Izbegavajte vodu, time ćete samo premestiti vrelinu u druge delove usta…

 

Ostavite komentar