Par činjenica o hrani koju volimo kada smo na dijeti

Ono što jedete možda nije tako zdravo kao što mislite! Salate, energetske table, voćni šejkovi su tako dobri i odlični su ako držimo dijetu? Pa, razmislite ponovo… Moramo vam priznati da ono što jedete ipak ne pomaže da smršate, iako na pakovanjima stoji natpis „zdravo“.

Kako prenosi askmen.com, nezdrava zdrava hrana je prerušena i zaodenuta pojmovima kao što su „organsko“, „zeleno“, „bez masti, aditiva“. Lako vam se može desiti da mislite da jedete kolače koji pomažu u mršavljenju, a zapravo unosite više kalorija nego da ste dopustili sebi da uživate u regularnim poslasticama. Donosimo vam par činjenica o hrani koju možda volite, ali koju biste mogli voleti malo manje.

 

Šejkovi od voća i povrća

Voće je prvo na šta pomislimo kada nas neko pita da navedemo nešto od zdrave hrane. Na osnovu toga, mnogi misle da su šejkovi od voća i povrća savršeni za one trenutke kada želimo da regulišemo našu težinu. Misli se da su šejkovi zdravi, sa bazom od voća ili povrća i preliveni low-fat jogurtom, ali su oni zapravo pića prepuna šećera i opasna kalorična pretnja. Kao što možemo pročitati u Cooking Light Magazine-u, mnogi restorani služe šejkove čija je količina u čaši prevelika i sadrži i do 500 kalorija. Mnogi šejkovi nisu izbalansirani što odmah dovodi do narušavanja istog u našem telu.

sejkovi-od-voca-i-povrca

 

Žitarice za doručak

Hranljiv doručak a ne goji, naravno, uvek pomislimo na cerealije. Nema zdravijeg i bržeg obroka od tanjira žitarica prelivenih mlekom ili jogurtom. Ono što možda mnogi ne znaju je to da se cerealije proizvode procesom istiskivanja a prilikom tog procesa, gube se hranljive žitarice, vitamini i proteini. Ovo ne zvuči baš zdravo. Na primer, jedan tanjir „Fruit Loops“ cerealija sadrži 34,2 grama šećera. Kada se suočimo sa ovom činjenicom, jasno je da kompanije ne govore istinu kada govore da jedemo zdrav i balansiran doručak. Šećer i sintetički vitamini nisu baš dobri saveznici u borbi sa viškom kilograma…

zitarice

 

Sojino mleko

Sve popularnije sojino mleko, nije tako „slatko“ kako se na prvi gutljaj čini. Zapravo, ono ima neprijatan miris i ukus pa je često „obogaćen“ zaslađivačima i veštačkom aromom. Određene količine sojinog mlega uvoze se iz Amerike i Kanade a upravo to izaziva najveću zabrinutost. Naime, 90% ukupnog zasada soje u Americi, a 60% u Kanadi su genetski modifikovani i jedni su od zasada koji su teško i obimno prskani, što izaziva diskutabilne zdrastvene efekte.

sojino-mleko

 

Dijetalna pića

Ako već ima reč „dijetalno“ u nazivu mora biti zdravo, zar ne? Ne budite tako lakoverni. Da, dijetalna koka-kola ima „zero“ kalorija ali ako nastavite da čitate dalje verovatno nećete više piti ovo piće gde koje „širi radost“. Kako „mehurići šapuću“ neverovatna je činjenica da postoji velika verovatnoća da se ugojite od dijetalne kole. Za sve su krivi veštački zaslađivači, koji naše mozgovo teraju da misle da jedu šećer što rezultira da naš pankreas luči insulin. Zaslađivači takođe stimulišu glad i teraju nas da jedemo još više slatkiša i ugljenih hidrata.

dijetalni-sokovi

 

Ledeni čaj

„Očistite svoje telo, um i duh.“ Zdravo je, pijmo to! Polako, ne žurite. Istina je da flaširani čaj ima veoma malo zdravih sastojaka u odnosu na tradicionalno pripremljen čaj (listovi čaja i voda). Mnogi imaju preveliki broj veštačkih dodataka. Retko se može naći dovoljna količina EGCG, što je glavni antioksidant u zelenom čaju.

ledeni-caj

 

Vitaminska i energetska pića

Mnoga vitaminska i „sportska“ pića su prepuna veštačkih zaslađivača. Zamislite sebe da pojedete 8 kašika šećera. Pa, mnoga pića iz ove grupe su samo i to – šećer. U flašici od 0,5 litara Gatorade-a možemo naći 35 grama šećera. Možemo naći desetine proizvođača u čijim pićima je previše šećera, ali, naravno, ima i onih koji su prepuni vitamina, probitika itd. Obratite pažnju prilikom kupovine.

energetska-pica

 

Nutela

Ah, Nutela. Preukusni krem od lešnika… Nutela u svojim reklama tvrdi da nam nudi ukusan a ipak izbalansiran doručak. Istina je da Nutela, kao i mnogi drugi slatki namazi, sadrže 70% modifikovanog palminog ulja, koji sadrži obrađeni šećer. Jedino zdravo u Nutela namazu je lešnik, ali samo je 10% lešnika u kremu. Ostatak su masnoće i šećer.

nutela

 

Energetske pločice

Ono što nam možda izgleda kao savršena zdrava užina, istina je da su mnoge energetske pločice prepune šećera i masnoća. Prema raznim istraživanjima, neke energetske table sadrže i do 350 kalorija. Mnoge od njih slične su čokoladicama, bar po šećeru koji sadrže. Prosek u energetskim tablama je 360 kalorija dok Snickers sadrži 250.

energetske-table

 

Salate

Nemojte misliti da sve što se zove salata, mora biti zdravo. Naravno, ovde mislimo na obrok salate. Problem kod obrok salata je to što obično „idu“ uz visokokalorične sastojke. Na primer, tuna ili pileća obrok salata prepuna je majoneza. Svi volimo Cezar salatu. Upravo ona je dobar primer za sve ono što nije zdravo a nalazi se u sastojcima. Tu su krutoni, iako su ukusni, sadrže samo nepotrebne sastojke, kao što je so. Dresing je glavni donosilac masti i kalorija. Dve kašige dresinga obično sadrže oko 160 kalorija.

obrok-salate

Ostavite komentar