Srpska kuhinja

srpska kuhinja

Srpska kuhinja nastala je pod uticajem različitih nacionalnih, kulturnih i geografskih uticaja i mešanja naroda. To je veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Ipak, iako nekada jela imaju iste sastojke kao jela iz kuhinja ovih naroda, u Srbiji su ona poprimila nešto što ih čini različitim i posebnim. Zbog ovoga je neke specijalitete teško opisati – za neke ni ne postoji pravilna reč u rečnicima stranih jezika. Najbolje je doći i isprobati ih.

Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture. U srpskim selima kuhinja se naziva još i „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cela porodica.

Iako možda nisu originalno srpski, burek i ćevapčići ovde imaju sasvim jedinstven ukus, a na jelovniku restorana domaće kuhinje obavezno će se naći i sarma, kačamak, popara, proja, čorbast pasulj, prebranac, pljeksavica, teleća glava u škembetu, jagnjeća sarmica, gulaš, đuveč, karađorđeva šnicla, musaka, mućkalica, paprikaš, pihtija, čvarci i mnoga druga jela.

Za nacionalno voće se u Srbiji smatra šljiva, a za piće rakija, a mnogo se se pije i “srpska kafa”, takozvana “obična”.

Pripazite ako naručite “šumadijski čaj”, može da Vas obori sa nogu jer je reč o kuvanoj rakiji koja u Srbiji važi za kućno “grejno telo”. Najbolje je, ipak, da se sami uverite u magiju dobrih mirisa i ukusa.

Ostavite komentar