Ugostiteljstvo Kragujevca iz ugla profesionalaca

Želeći da vam prenesu zanimljivosti iz oblasti kulinarstva, novinari internet stranice kudanaklopu.com posetili su TUŠ „Toza Dragović“, školu koja je zaslužna sa obrazovanje većine šefova kuhinja restorana našeg grada ali i dobitnika prestižnih ugostiteljskih nagrada širom zemlje

 

Toza Dragovic

Sa željom da saznamo kako teče samo obrazovanje ugostitelja, na kom je nivou naše školstvo sa aspekta praćenja svetskih trendova i šta misle o trenutnoj situaciji i ugostiteljskoj ponudi u našem gradu, postavili smo par pitanja direktorki škole, Stamenki Luković, kao i članovima nastavnog kadra.

 

Možete li nam kazati par reči o samoj školi i koja su vaša obrazovna područja?

Škola obrazuje učenike iz tri područja rada: trgovina-ugostiteljstvo-turizam, lične usluge, testilstvo i kožarstvo. Imamo verifikovaih 14 obrazovnih profila. To su profili 3. i 4. stepena. Najatraktivniji smerovi su turistički tehničar kao i kulinarski tehničar. Moram naglasiti da se broj učenika koji su upusali po prvoj želji povećava u poslednje tri godine. Nekada je bilo više devojčica, sada se došlo do neke polne ravnoteže a broj odličnih djaka se povećava.

 

Poznato je da je naš sistem obrazovanja baziran na teoriji i da je dosta kritikovan poslednjih godina. Koliko su vaši djaci osposobljeni da odmah po završetku škole sa uspehom obavljaju one poslove za koje su se školovali?

Praksa pokazuje da gotovo i nema na birou onih koji su završili našu školu. Svi naši djaci se zapošljavaju vrlo brzo, i to ne samo u našem gradu, već širom Evrope. Sve ovo je zahvaljujući našim profesorima koji se i sami usavršavaju, prate svetske trendove, učestvuju na raznim takmičenjima. Naša želja i cilj je da sve ono što naučimo u teoriji, to primenimo u praksi. Zato smo učesnici gotovo svih takmičenja, ali i osvajači mnogih medalja. Sam rad nastavnika je učinio da već svi znaju da djaci u ovoj školi mogu da dobiju vrhunsko znanje, kao i vaspitanje. Izuzetno smo aktivni i u volonteskom radu. U prvom polugođu smo imali 667 časova volonterskog rada.

 

Koje je vaše mišljenje o nivou ugostiteljstva u našem gradu?

Moramo primetiti da je poslednjih godina ugostiteljstvo na sve višem nivou. Posebno od dolaska Fijata, jer ugostiteljstvo uvek prati ekonomiju. Profesionalizam je sve veći. Ono što je dobro, a to možemo videti na primeru hotela Zelengora i Šumarice, da su rukovodioci pre otvaranja posetili strane škole i upijali znanje. Slično je i sa Panoramom, Hazardom. Osoblje je izuzetno važno. Posebno šef kuhinje, on kreira imidž celog restorana. A posebno je bitno da vlasnik, posebno ako nije iz struke, ne misli da zna sve, već da sluša savete kompetentnih ljudi. Ako ne sluša, dolazi do lutanja i tu se ne može formirati dobra koncepcija. Pozitivan primer je i Vodenica. Vlasnik je došao iz inostranstva. Raspitivao se i zaposlio ekipu koja zna posao, i koja je dobrim savetima uspela da stvori jedan eminentan restoran.

Znate, morate da stalno idete napred, da inovirate, ne može se više jelovnik bazirati na punjenoj pljeskavici, leskovačkoj mućkalici. Ima dosta objekata koji se trude da promene jelovnik, način rada…

 

Toza Dragovic

 

Šta je ono što mi ne znamo, kada nam konobar priđe, mi ne vidimo, mislimo da je sve dobro, ali po pravilima, on nije sve odradio kako treba?

Gosti obično prvo primete da li je konobar ljubazan, njegovu spretnost, brzinu. Ono što se ne vidi to je onaj stručni deo: kako se prilazi gostu, sa koje strane, kako se služi hrana, kako se pokazuje vino… Na tom delu mi obavezno insistiramo. Naime, sa desne se strane prilazi gostu, pokazuje se vino i onda gost odlučuje da li će odabrati to vino. A ako je francuski način u pitanju, onda se prilazi sa leve, prinosi se hrana i gost se sam služi.

 

A sada malo o nagradama…

Što se tiče takmičenja, vrlo smo aktivni, ostvarujemo zapažene razultate… Ove godine smo na 29. Zboru ugostiteljskih radnika u Prolom Banji osvojili prvo mesto u kategoriji postavljanja i aranžiranja stolova, a u kategoriji nacionalno jelo bili smo drugi. Pre dve godine u istom takmičenju smo osvojili 13 medalja i bili smo apsolutni pobednici. Na takmičenju Kuhinjska kalfa, na RTS-u, u kankurenciji 12 škola, osvojili smo visoko 3. mesto, pripremali smo poslasticu „šumadijska palačinka“ i izuzetno smo zadovoljni uspehom. Na prvom Juniorskom kulinarskom kupu, u takmičenju restorana iz Kragujevca, pobednici su bili učenici koji su pre dve godine završili našu školu.

Ostavite komentar