Somelije Adam Kočan

spajalica

Adam Kočan

, prijatelj sajta

http://sommeliersumadija.co.rs/

Somelije, predsednik “Asocijacije somelijea Šumadije”

„Sommelier“ – čuvar vrednosti (izgovara se somelije)
Je osoba koja je specijalizovana za rad sa vinima. Njegova uloga je veća i značajnija utoliko što kreira vinsku kartu, zadužen je za uparivanje hrane i vina, a to podrazumeva blisku saradnju sa glavnim kuvarom. Za sve ovo mora da na osnovu kuhinje nabavi i pravilno uskladišti vina.

 


Iz kakve se case pije spricer, koja vina su najbolja za spricer i sta se prvo sipa u casu? od Milance Jevtic 19. May 2016

Adam Kočan

Poštovani,

Špricer ima dugu istoriju i nastao je u Austriji i Nemačkoj, a neki kažu da su loša kisela vina, morali razblaživati vodom kako bi ih mogli popiti. U različitim zemljama se različita pića razblažuju vodom i naravno,različito nazivaju : gemišt,špricer,bevanda,šorle….itd

Nemojte misliti da somelijei nisu poštovaoci špricera,to je jednostavno kultura jednog naroda u ispijanju vina. Mi samo želimo da pokažemo da se može više uživati u dobrim i kvalitetnim vinima, kada se piju čista i bez dodataka. Vina se mogu i koriste se u spravljanju mnogih koktela.

Pijte ona vina koja vam najviše prijaju , bilo čista ili pomešana u špriceru ili koktelu. Što se tiče redosleda sipanja vina u špricer,neki kažu prvo voda pa vino a neki obrnuto. Jednostavan je odgovor: onako kako se vama više dopada.

“Ne kvari vino vodom” je rečenica koja karakteriše sipanje vode u vino prilikom pravljenja špricera –  zašto onda sipate vodu u vino? Pijte ga čistog!!!

P.S. nije bitno šta se prvo sipa, osim uticaja na “ukus” da li je prvo voda ili vino…..

Srdačno

Adam

Mozete li mi reci koje sertifikati koje posedujete vas cine kompetentnim da odgovarate na pitanja? od Dusan Drogacev 19. May 2016

Adam Kočan

Poštovani,

Drago mi je da ste postavili ovo pitanje.

Sertifikat Asocijacije somelijea Šumadije (ASŠ) i SERSA je Internacionalni sertifikat priznat u svetu,a po programu je ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Kompetencija za neko zanimanje ne dolazi sama po sebi,već dugogodišnjim radom i zalaganjem,a naravno ne “samo” određenim SERTIFIKATOM.

Moj jednostavan odgovor na Vaše pitanje je: možete postaviti neko pitanje vezano za vino,a na osnovu odgovora se uverite da li je nečija kompetencija adekvatna ili ne.

O kompetenciji takođe može da sudi opet neko kompetentan iz te oblasti.

Najsrdačnije hvala,a u iščekivanju nekog vinskog pitanja veliki pozdrav….

Adam Kočan

Predsednik ASŠ

Da li kvalitet vina moze da se ogleda u koncentraciji alkohola ? od Milos Tobic 22. January 2016

Adam Kočan

Kvalitet vina dolazi od više komponenata. Kiseline u vinu,arome vina,boja vina,podneblje odakle dolazi vino igra veliku ulogu,a naročito godina berbe na koju je veliki uticaj imao klimatski kompleks. Sam alkohol kao karakteristika jednog vina nije merilo kvaliteta vina,već koliko je ta količina alkohola izbalansirana sa gore navedenim karakteristikama vina.

Evo jedne najave za ljubitelje vina,gde možete dobiti više odgovora i da doživite sve gore navedeno,a i više.

“Škola vina” u organizaciji “Asocijacije somelijea Šumadije” koja počinje 09.02.2016.godine u hotelu Stari grad u Kragujevcu u trajanju od 6 dana u dve nedelje po tri dana,pruža jedno lepo druženje i sticanje potrebnih znanja o vinu uz vino i hranu… Više informacija na fb stranici asocijacije i sajtu.

Srdačan pozdav

Adam

Možda je trenutak da nam odaš tajnu odabira vina uz hranu, i kako da muškarac ženi sa kojom izlazi prvi put odabere odgovarajuće vino? od Marina Jezdic 23. December 2015

Adam Kočan

Tajna? To ipak dolazi znanjem(učenjem) i iskustvom. Do odabira se ipak dolazi uz preporuku somelijea,a ukoliko sami birate,onda o tome mora da se razgovara .

Muškarac treba da sazna šta dama voli – ukusi su različiti, a i dubina džepa 😉

 

 

Koja vina najbolje idu uz piletinu? od Danilo Gutić 23. December 2015

Adam Kočan

Poštovani Danilo,

Idealan pratilac piletini je Šardone. Nemojmo zaboraviti činjenicu da sosevi,prilozi i način pripreme mesa,u mnogome utiču na odabir vina. U tom slučaju možemo razgovarati o konkretnom primeru sa konkretnim predlogom vina, odnosno sortne vrste. Postoji mnogo interesantnih kombinacija hrane i vina,pa tako ne mora da znači da bela vina idu uz bela mesa ili crvena uz crveno….

Srdačan pozdrav…

Page 1 of 2 1 2

5 Komentara

  1. ddsdsf

    komentar

  2. fdsfdsf