Somelije Adam Kočan

spajalica

Adam Kočan

, prijatelj sajta

http://sommeliersumadija.co.rs/

Somelije, predsednik “Asocijacije somelijea Šumadije”

„Sommelier“ – čuvar vrednosti (izgovara se somelije)
Je osoba koja je specijalizovana za rad sa vinima. Njegova uloga je veća i značajnija utoliko što kreira vinsku kartu, zadužen je za uparivanje hrane i vina, a to podrazumeva blisku saradnju sa glavnim kuvarom. Za sve ovo mora da na osnovu kuhinje nabavi i pravilno uskladišti vina.

 


Postovani, interesira me rostoran s najvecom ponudom vina u okolici smedereva. Hvala od Gabriela 20. April 2018

Adam Kočan

Poštovani,

Smederevo ima prelepu poziciju na Dunavu. Svakako bih Vas uputio na link Kuda na klopu – Smederevo: http://www.kudanaklopu.com/smederevo/ Ovde možete pogledati kompletnu ponudu restorana. Brvnara, Jugovo, Pogled, Terasa i Imperijal  se svakako izdvajaju sa ponudom.

Ono što je interesantno za Vas je da možete posetiti i prelepe vinarije u Smederevu. Vinariju Janko gde možete uz predhodnu najavu doživeti spoj odlične kuhinje i još boljih vina i vinariju Jeremić.

http://www.podrumjanko.com/

http://www.vinarijajeremic.rs/

Srdačno

Adam

Koje vino ide uz pohovanu piletinu sa slatko-ljutim sosom? I koje vino ide uz riblju čorbu, a koje uz teleću? Hvala od Jelena Janićijević 21. December 2017

Adam Kočan

Poštovani,

Pitanje ljute hrane je dvosmerno i to u pravcu kolika je ta ljutina. Za izuzetno ljutu hranu možemo dati samo izuzetno slatka vina, jer slast neutrališe ljutinu. Ovde se uparivanje završava neutralisanjem.

Kod blago ljutih jela, odnosno pikantnih kao najbolji pratilac je Gewurtztraminer ili izraziti Sauvignon blanc.

Kada su čorbe u pitanju, osnovno pravilo je ne piti vino sa vrelom hranom. Ali kada se temperatura čorbe spusti na takozvanu ohlađenu čorbu, svakako možemo preporučiti vino. Za vrstu vina uz riblju čorbu, potrebno je poznavati sastav, jer se ona obično pravi od više vrsta ribe i najčešće je crvena čorba u pitanju. Ovde su rozei odličan pratilac ili strukturnija bela vina. Sa telećom čorbom već možemo upariti Merlot ili Pinot noir,kao i Prokupac a ne treba zaboraviti ni punija bela odležala vina kao što su barikirani šardone i slično…

Kao što vidite, lepeza vina je veoma šarena za ista jela, što nam govori da imamo u čemu uživati kada se zainteresujemo za ukuse oko nas…

 

Koje vino ide uz špagete? od Đuka Radak 21. December 2017

Adam Kočan

Poštovani,

Špagete su samo jedna vrsta paste, kojih ima u izobilju. Da ne zaboravimo kako se pasta pravi. Brašnu se dodaju jaja i so, a cela umetnost leži u tretiranju testa.

Veoma je važno da znamo koji su sastojci tih špageta koje pripremamo. Upravo je to ono što nam određuje i vino koje ćemo konzumirati.

Ukoliko  je to pasta sa piletinom ili povrćem a opet sa belim sosevima, onda je preporuka šardone ili sovinjon i tome slično, a svakako bela vina.

Kada imate u tanjiru Bolonjeze i teksture od crvenih mesa i crvenih soseva, onda su to vina Kianti(Itaijansko vino) ili Prokupac,Pinot noir i slično. Znači laganija crvena vina.

Kod preporuke vina takođe postoji i pravilo suprotnosti ukusa, pa u tom smislu morate sami ispitati mogućnosti suprotnih vina od gore navedenih.

Penušavo vino je odličan pratilac paste, ali je svakako bitno koji je sastav jela, jer su i penušava proizvedena od laganih aperitivnih do veoma kompleksnih i sadržajnih…

Najlepše je kada pronađete svoj najbolji par hrani sa vinom, po svom ukusu…

 

 

Šta ide uz čvarke od Nikola Milovanovic 1. November 2017

Adam Kočan

Uz vruće čvarke nikako ne usluživati vino….pozabavite se nekim drugim pićem….

Kada je reč o hladnim čvarcima koji su izuztno kalorični i masni,neophodno je dati vino koje može da nosi tu strukturu čvaraka…. Mlađa taninska vina sa izraženim kiselinama su odličan predlog…Ovde sortnost može takođe biti bitna…Pa recimo mladi rozei od Kabernet sauvignona ili Merlota… Kada je reč o belim vinima,možemo ih takođe piti na trpezi sa čvarcima ali uz još neko jelo,kao što su kajmak i slično. Ovde su lokalna vina odličan pratilac kao što je Tamjanika…

Sve u svemu,mnoga vina mogu biti dobar pratilac,moj predlog možete isprobati a svakako Vam preporučujem da probate i druge kombinacije i sami uskladite vina sa čvarcima prema svom ukusu…

Iz kakve se case pije spricer, koja vina su najbolja za spricer i sta se prvo sipa u casu? od Milance Jevtic 19. May 2016

Adam Kočan

Poštovani,

Špricer ima dugu istoriju i nastao je u Austriji i Nemačkoj, a neki kažu da su loša kisela vina, morali razblaživati vodom kako bi ih mogli popiti. U različitim zemljama se različita pića razblažuju vodom i naravno,različito nazivaju : gemišt,špricer,bevanda,šorle….itd

Nemojte misliti da somelijei nisu poštovaoci špricera,to je jednostavno kultura jednog naroda u ispijanju vina. Mi samo želimo da pokažemo da se može više uživati u dobrim i kvalitetnim vinima, kada se piju čista i bez dodataka. Vina se mogu i koriste se u spravljanju mnogih koktela.

Pijte ona vina koja vam najviše prijaju , bilo čista ili pomešana u špriceru ili koktelu. Što se tiče redosleda sipanja vina u špricer,neki kažu prvo voda pa vino a neki obrnuto. Jednostavan je odgovor: onako kako se vama više dopada.

“Ne kvari vino vodom” je rečenica koja karakteriše sipanje vode u vino prilikom pravljenja špricera –  zašto onda sipate vodu u vino? Pijte ga čistog!!!

P.S. nije bitno šta se prvo sipa, osim uticaja na “ukus” da li je prvo voda ili vino…..

Srdačno

Adam

Page 1 of 2 1 2

5 Komentara

  1. ddsdsf

    komentar

  2. fdsfdsf