Slobodan Cobby Grujović

spajalica

Pileći medaljoni u sosu od paradajza

Za Vas kuva:

Slobodan Cobby Grujović

 

Sastojci(za jednu osobu):

– 250 g pilećih grudi(belo meso)
– 10 g sušenog paradajza iz biljnog ulja
– 20 g čeri paradajza
– 50 g svežeg paradajza
– 0,05 ml maslinovog ulja
– 1 dl neutralne pavlake
– 0,5 ml fonda od povrća
– 3 g soli
– 2 g šarenog bibera
– svež bosiljak
– 1 g šećera
– 10 g putera
– brašno
– 120 – 150 g tikvica(za prilog)

Priprema:

Prvobitno je potrebno obaviti pripremu samih namirnica. Piletinu iseći na tri jednake skalopine(šnite), usoliti, parfimirati bosiljkom(utrljati svežim listovima bosiljka), preliti sa malo maslinovog ulja i ostaviti par minuta da se marinira. Čeri paradajz iseći na pola ili na četvrtine u zavisnosti od veličine. Paradajz oblanširati(blanširanje se vrši da bi namirnice lakše oljuštili od površinskog sloja kože, a ipak zadržali veći deo kore koji je inače najhranjiviji sakoro na svim namirnicama biljnog porekla), i iseckati na konkase(raseći na kocke). Sušeni paradajz iseći na sitne kockice. Tikvice oprati, očistiti i iseći na šnite srednje debljine po  dužini. Puter iseći na kocke i uvaljati u brašno. Fond od povrća spremiti unapred i čuvati u frižideru. Dobija se iskuvavanjem povrća i malo začina. Nakon kuvanja fond se procedi,ohladi i čuva u frižideru(fond je korisniji, zdraviji i ukusniji nego bilo kom jelu dodavati običnu vodu)

Zatim ide priprema samog jela: U dobro zagrejan tiganj staviti malo maslinovog ulja. Piletinu peći sa jedne strane dok ne porumeni, zatim okrenuti i dodati sušeni paradajz, čeri paradajz, i paradajz konkase(tim redom). Propržiti kratko, zatim dodati šećer(šećer neutrališe kiselinu iz svežeg paradajza), naliti fondom od povrća, i pustiti da se kratko ukrčka. Dodati neutralnu pavlaku, smanjiti vatru i krčkati dok sos ne postane kremast. Dodati puter i osezonirati(dati jelu ukus). Tikvice posoliti i peći na grilu dok ne bude “al dente”(70-80% gotove).

Jelo poslužiti na toplom plitkom tanjiru sa grilovanim tikvicom. Dekoracija i sam servis jela po nahođenju kuvara, pustiti mašti na volju. Uz naše jelo možete poslužiti i neku salatu od svežeg povrća(zelena salata, kupus salata, salata od šargarepe…). Preporuka uz jelo, čaša belog vina ili čaša rozea.

 

 

Ostavite komentar